Пружаны ЦРБ на OK.ru          

г. Пружаны, ул. Мицкевича, 27

Приёмная глав врача: 8(016 32) 3-41-80

Факс: 8(016 32) 3-42-95

E-mail: prjbol@brest.by

∗ Министерство здравоохранения Республики Беларусь ∗
∗ Главное управление по здравоохранению Брестского облисполкома ∗
 
Пружанская
центральная районная больница

Мы заботимся о Вашем здоровье и здоровье Ваших близких!

anketa

Анкета "Электронный рецепт"

 

anketa

Анонимная экспресс-анкета
для опроса населения и оценки работы поликлиники

 

anketa

Анкета 
для ранней диагностики расстройств аутистического спектра   

 

anketa

 Анкета для мониторинга общественного мнения 
о состоянии коррупции в УЗ «Пружанская центральная районная больница»   

 

Губіць людзей не піва?


Звезда не активнаЗвезда не активнаЗвезда не активнаЗвезда не активнаЗвезда не активна
 

Убачыць маладога чалавека з бутэлькай піва ў руках -- рэаліі сённяшняга дня. Для многіх піць піва -- модна і прыемна. Моладзь лічыць, што дзякуючы гэтаму слабалкагольнаму напою ствараецца сяброўская атмасфера, з'яўляецца расслабленне.

Што на самой справе ўяўляе пенны напой і ці такі ён бясшкодны, як мяркуюць многія? На гэтыя пытанні адказвае.

 Піўная залежнасць на сённяшні дзень -- адна з самых актуальных праблем маладога пакалення. Піва пьюць усе: і хлопцы, і дзяўчаты. Прычым ўжо не толькі студэнцкага ўзросту, але і школьнага. Многія думаюць, што піва -- зусім бясшкоднае. Тым часам павольна ідзе працэс співання, якія іншы раз не заўважаюць не тое, што будучыя "хронікі", але і іх родныя.

Аказваецца, піўны алкагалізм фарміруецца больш як у тры разы хутчэй, чым гарэлачны. Больш таго, ён цяжэй паддаецца лячэнню, паколькі з цягай да піва цяжэй змагацца, чым з цягай да гарэлкі.

"Што такога небяспечнага ў піве?!" -- скажуць многія. Справа ў тым, што ў працэсе браджэння ў піве ўтвараюцца пабочныя прадукты, якія маюць таксічныя якасці. Гэта альдэгіды, сівушныя масла, метанол, эфіры. Іх утрыманне ў піве ў дзясяткі і сотні разоў перавышае ўзровень іх дапушчальнай канцэнтрацыі ў гарэлцы. Алкаголь узмацняе таксічнае дзеянне кампанентаў піва, нават калі яны ўтрымліваюцца ў ім у вельмі малой колькасці. Чым вышэй моцнасць піва, тым агрэсіўней сябе паводзяць атручваючыя рэчывы.

Да слова, небяспеку ўяўляе нават безалкагольнае піва: няхай і ў зусім мізернай колькасці, але ж алкаголь у ім усё-такі прысутнічае. Менавіта са шклянкі піва можа пачынацца чарговы "запой" у асоб з алкагольнай залежнасцю.

Піўны алкагалізм вылечваецца?

-- І так, і не. Не -- таму што піць "у меру" піўны алкаголік не зможа ніколі. Абмен галаўнога мозгу парушаны і да канца не адновіцца, нават некалькі глыткоў прывядуць да зрыву. І нават праз шмат гадоў цвярозасці арганізм не ачысціцца. Так, таму што немагчыма адмовіцца ад алкаголю на ўсё жыццё. Але пры ўмове абсалютнай цвярозасці: піць альбо не піць -- трэцяга варыянту няма.

Прыміце да ўвагі:

* У людзей з захворваннямі сэрца кожная новая порцыя алкаголю можа быць апошняй. Нават невялікія дозы алкаголю могуць абвастрыць праблемы са здароўем і прывесці да парушэнняў, якія несумяшчальны з жыццём.

* Прыкладна трэцяя частка людзей, якія заўчасна памерлі ад атручвання алкаголем, не ведалі, што ў іх былі сардэчныя захворванні.

* Пры піўной алкагалізацыі хутчэй, чым пры гарэлачнай, паражаюцца клеткі галаўнога мозгу, таму хутчэй парушаецца інтэлект.

Які ўрон для здароўя прыносіць прыхільнасць да піва?

* У першую чаргу, у злоўжываючых півам рэзка ўзрастае нагрузка на сардэчна-сасудзістую сістэму, з'яўляецца так званы сіндром "піўнога сэрца": піва хутка ўсмоктваецца ў арганізм, перапаўняе крывяное русла, а пры вялікай колькасці выпітага адбываецца варыкознае пашырэнне венаў і павелічэнне межаў сэрца.

* На рэнтгенаўскім здымку сэрца піўнога алкаголіка ў два разы большае за звычайнае. Яно вялікае, слабое, "старэчае" і са сваёй функцыяй матора спраўдяецца з цяжкасцю. У чалавека, які мае прыхільнасць да піва, нават пры невялікіх фізічных нагрузках з'яўляецца моцная адышка.

Урач-нарколаг Пружанскай ЦРБ Ю.А.Карповіч

Печать

Советы

Статьи